Stelling Unilife

Stelling Properties asked for help to develop an MMC strategy and factory system for the brand roll out of Unilife.
Based in the South West, they chose to set their factory around their property locations in Winchester. Part of this project involved the designing of a prototype room, assisting them with their procurement strategy and choosing the team to deliver their MMC portfolio.

Alongside this, we helped them combine their brand standards with MMC principles and worked on problems relating to site and transport issues that would restrict MMC. We then developed an MMC strategy so they could roll out this brand to their sites and be sure of effective design by providing them with a number of test fits.

Following this, they continued their MMC journey and now offer options for other sectors, which balances their workload with part self development and part open marketing.

Orford Mews

Carbon Positive Zero Construction Waste Mixed-Use Development. Carbon Positive definition of this development:

In conjunction with GS8 Developments we’re lead architects, alongside a strong design team, which includes KLH Sustainability and Elliott Wood Engineers, to deliver a first of its kind sustainable scheme in Walthamstow village in London.


The project is for a private mews development, which is currently an industrial investment but with planning permission to redevelop it to nine homes.
These will consist of eight houses and one apartment, alongside 250sqm of creative industry workspace, all enclosed in a gated mews.


This Oxford Mews scheme is a pilot for the new pioneering carbon and energy positive zero waste framework, which aims to make further sustainable commercial developments globally once this pilot is completed. The design takes into consideration the neighbouring rows of terraced housing and respects privacy with the massing, form and elevations of the build.


The roof has been designed to capture direct UV through the PV’s incorporated into the roof design.
The windows have been sized to give maximum light but minimum overheating and, living and garden spaces are generous with materials reused from the demolition, or from new materials sourced locally.

Torp

The TORP project is for a modern interpretation of the caravan and aims to reinvent the prototype by using existing planning regulations and parks. The structure itself is a contemporary lodge with a leading edgy modern design that’s designed to delight all ages and tastes.


Through the use of natural materials and strong geometric forms, we created a defined aesthetic with an uncompromising interior – designed to make the most of the views. The space is defined by light and the controlled views relate to the journey through the building, then open out to the landscape.


With the idea of luxury and comfort in a compact space, this project offers a sumptuous stay and can happily accommodate a family with its large open plan kitchen diner, storage provisions, master en-suite and balcony, plus child friendly bedrooms and outdoor seating.

IQ Paris Gardens

IQ asked us to develop the design through to stage four of the two blocks at Paris Gardens. We proposed demolishing the existing top floor common room and replacing it with three storeys of student accommodation, a roof terrace area and also photovoltaics and an ASHP enclosure.


The design had one additional storey added to the top of the Paris Garden block above the existing plant enclosure and included a lift and stair pop-up, to give two storeys of common room facilities.

Part of this project included reconfiguring the reception, foyer and management office, creating a draft lobby with security barriers, a mezzanine cinema room with accessible WC, a two storey common room with study space, a lobby, games room, roof terrace, lounge area and even a private dining room – all to create a fantastic unified space with all the facilities students desire, wrapped in a beautiful design.

Spectrum House

The Exceilisor Developments project in Hendon was for 42 MMC units of ESS Modular and consisted of a range of one, two and three bedroom luxury apartments with gardens, balconies and underground parking.


All 42 units were open sale apartments ranging from £450-£1 million in value and were very high specification homes.
Constructed up to 80% completion in Ireland then transported to site and put up in three weeks, the project was quickly finished.

We helped the modular supplier to deliver a project, which consisted of the contract being split into two – the basement and a separate MMC main contract. It took existing planning permission and redesigned it to MMC principles, allowing a vertical extension.

Mercure

This project was for a new three storey extension to the existing Mercure hotel in central Oxford for Armaris Hospitality, sited on the existing car-park we reviewed a few different MMC solutions to combat the restricted access and noise restrictions during term time in the area, accessed through an archway and this limited our options for construction access, meaning a prefabricated solution was needed.

Following a MMC review, it was decided the most cost effective solution was a SIPS panel system, which was light enough to be carried through the archway to the site.

Alongside this, to carry out the construction process, we needed to hold extensive consultations with neighbouring buildings and the council, due to their historic context.
The construction was carried out to Accors Brand standards to keep the design sympathetic to the existing hotel design.

Golders Green

Having been granted planning permission for an MMC scheme for 111 units in Golder Green, we aimed to build on the success and framework agreement created for spectrum, so designed a scheme with the same modules.

After creating the framework agreement with suppliers, we agreed rates to allow us to get the planning phase started with a secure cost structure.

The scheme was designed as a modularisation of existing permission, changing the mix and increasing the amount of units.

It aims to break down the structure into a series of blocks that respond to various aspects on site. The elevation was specifically designed to be fully created in the factory.

Meeting House Lane

The meeting house lane project is for a 62 room boutique hotel with associated ancillary facilities at ground level, alongside a mezzanine and basement – all of which have planning permission.


In the North West of Dublin City, the site is surrounded by buildings of significance including things like, The Capel Building, fruit markets and St Mary’s Abbey Chapter House.


The development is for the refurbishment and extension of the existing building into a nine storey mixed use development, including a hotel, restaurant and glazed roof garden.

The existing basement roof is to be removed and the interconnected second storey building to the rear, alongside all internal floors and walls, to facilitate the core structure of the new development.

Citizen M

We’ve been continuing the work of Sheppard Robson in conjunction with Citizen M on the site phase of the 400 modular room, city centre, European flagship hotel.


Located opposite the Tower of London, planning for the site was granted following consultation with English Heritage and the Tower of London itself, due to it being a world heritage site and having a listed ancient monument and a Roman Wall within the footprint of the project.

A sympathetic design, aimed to create a positive addition to the prestigious site and calm opposition to the project was created. It aims to integrate with Trinity square’s townscape as well as work harmoniously with the historical buildings.

Alongside this, the design incorporated a complex basement, which connects two lifts to the Tower of London tube station.

Plymouth Road

Working with the client and extended design team, to establish the site allocation within the local plan and neighbour hood plan to demonstrate the site is feasible for residential development.

We produced a detailed scheme of low density executive contemporary dwellings across the site, working with the existing site topography and maximising the site opportunities including long distance views across the protected Area of Outstanding Natural Beauty, the South Downs.

The proposal looks to maximise the biodiversity across the site with the inclusion of green / biodiverse roofs to the main dwellings. Sustainability is also at the fore front with a fabric first approach, and to included Airsource heating and PV to the roofs of carports to back up EV charging.

Holmes Studios

Alongside the developer and in conjunction with the planning consultant, we gained permission for this site where other architects had previously failed.


With this project the key was to keep the feel of an industrial backlands building, rather than a new apartment block, so we created a scheme that has a concrete slab frame, which sits above the existing single storey warehouse. On this frame there’s a lightweight metal framed building with a lightweight timber facade.


Given the tight site constraints, we developed a scheme of nine apartments, which allows us to build to the extent of the site, while maintaining privacy and daylight/sunlight requirements.

At ground level there’s eight double hight commercial studios and a shared entrance lobby that can be accessed via the landscaped courtyard of grasscrete. This allows a green space where servicing can still take place and internally the apartments have clean, crisp interiors with natural materials included to give character to the space.


Alongside this, roof lights, double height spaces and large balconies give a bespoke high quality feel to the units to help the developer bring these at a premium level.